6 frokoster med havregryn

6 frokoster med havregryn

Havregryn er regnet som en av de sunneste kornslagene og inneholder mye umettet fett, kostfiber, protein og viktige vitaminer og mineraler som jern, magnesium, folat, fosfor, sink, kalium, tiamin m. flere.

Havregryn kan derfor være en super start på dagen, enten i form av en kreativ havregrøt, pannekaker, vafler, eller i omeletten. Kombinerer du havregrynet med en god proteinkilde og kanskje litt fett, har du mat som holder til langt utpå dagen.

1. Havregrøt med cottage cheese

  • 1 dl store eller små havregryn
  • 2-3 dl ekstra lettmelk, styrk eller vann
  • Litt salt og kanel på slutten av koketiden
  • 10 gram opphakkede nøtter
  • 100 gram cottage cheese, skyr eller kesam

Legg havregrynet i vann noen minutter før du koker dem med melk og har i litt salt. Tilsett nøtter og rør inn meieriproduktet sammen med kanel og evt søtning for den som ønsker (sukrin, splenda, etc). Små havregryn kokes gjerne i rundt 5 minutter og store det dobbelte.

2. Havregrøt med peanøtter og banan

  • 1 dl store eller små havregryn
  • 2-3 ekstra lettmelk, styrk eller vann
  • Litt salt og kanel
  • 1 banan
  • 1 ts organisk peanøttsmør
  • Sukrin/Splenda
  • Proteinpulver (om du ønsker mer protein)

Havregryn kokes opp med væske, mens resterende røres inn på slutten.

3. Havregrøt med honning og hasselnøttekjerner

  • 1 dl havregryn
  • 5-10 hasselnøttkjerner
  • 1/2 ts honning
  • 1/2 ts solsikkekjerner og hvetekli
  • 2-3 dl ekstra lettmelk/styrk/vann
  • 1/4 ts salt

Havregryn kokes opp med væske, frø og nøtter, mens resterende røres inn på slutten av koketiden.

4. Havregrøt med blåbær-skyr og banan

Oppskriften er hentet fra Fitnessnora.blogg.no

  • 1 dl havregryn
  • 2-3 dl ekstra lettmelk/styrk/vann
  • 1 boks skyr med blåbær
  • 1/4 ts salt
  • 1/2 banan
  • Sukrin, splenda eller stevia
  • Kanel om ønskelig

Havregryn kokes opp med væske, mens resterende røres inn på slutten av koketiden.

5. Proteinrike havre-pannekaker

  • 1 dl havregryn
  • 2-3 egg
  • 1 dl Mager Kesam
  • 15 gram proteinpulver
  • 0,5 dl vann
  • Bakepulver og splenda/sukrin.

Etter dette er gjort, er det bare å begynne og eksperimentere med tilbehøret. Kanel, kardemomme, ulike essenser som vaniljeessens, proteinpulver med eller uten smak (for å øke proteininnholdet), kakao, og søtning som natreen, splenda, sukrin og sukrinmelis er også veldig populært. Hvor mye du skal ha oppi avhenger av hvor søt du vil ha dem. Mange bruker også å mose en banan og litt peanøttsmør oppi.

6. Omelett med havregryn

  • 2 hele egg
  • 1/2 banan (50g)
  • 10g proteinpulver (kan sløyfes)
  • 50g havregryn (gjerne glutenfri), evt byggryn.
  • Kanel, ingefær, nellik, kardemomme

La havregryn sammen med vann og 10 gram proteinpulver stå i vann og svelle noen timer. Bland inn ovennevnte krydder. Skru platen på middels varme og tilfør enten cocosa, mct-olje eller olivenolje. Legg på 2 hele egg og la det steke på middels varme i noen minutter. Legg deretter alt i en bolle, strø over litt mer kanel om du vil og rør rundt som i en grøt.

About the Author

Åge
Åge er utdannet personlig trener, sykepleier, NLP coach og ernæringsfysiolog.