Kunne du tenkt deg bedre fremgang?

Kunne du tenkt deg bedre fremgang?

Mange undervurderer viktigheten av å holde seg til en plan over tid. Om man ikke holder seg til en plan lenge nok vil man aldri kunne se effekten av den.

Aviser, ukeblader og nettet flommer over av nye dietter og treningsmetoder som lover gull og grønne skoger. ”Raskt vekttap”, Chili Burn Forte”, ”Bli kvitt magefettet på 3 uker!” you name it..  Mange lar seg friste av dette og hopper på det ene etter det andre, men gir det gode resultater som varer..? Nei.

Dette gjenspeiler mentaliteten i dagens samfunn. Vi vil ha resultater NÅ! Helst i går.. Men faktum er at det er noen få elementære grunnleggende ting som må være på plass for å få resultater, og disse må gjentas over tid. Hørte jeg noen si kontinuitet??

Moderasjon er bedre enn total forandring. Om man plutselig skal snu om på alt på en gang er sjansen for at vi skal lykkes liten. Dette ser vi gang på gang, og det er spesielt utpreget i januar. Nyttårsforsett i kombinasjon med dårlig samvittighet for alt vi har spist i jula gjør at mange tenker at nå, nå skal det skje. Jeg skal slutte å røyke, begynne å trene 5 ganger i uken, slutte å drikke alkohol, og aldri mer spise godteri. Dette går bra den første uken helt til lørdagen kommer.. Du gikk på en smell og tenker: ”Ja ja, vi prøver igjen neste år”. Om du heller hadde forandret på en ting i gangen hadde sjansen vært langt større for å lykkes. Så kom nyttårsforsettene i forkjøpet, start med en liten ting idag!

Eksempel: 

Ofte er det ikke så mye som skal til. La oss si at du jobber på et kontor i 4 etasje. Du velger fra nå av å konsekvent ta trappene i stedet for heisen. Dette brenner du ca 100 kcal pr dag. Gjør du dette 5 dager i uka blir det 500 kcal, og ganger du det med, si 47 arbeidsuker, blir det 23500 kcal. Det betyr at du kvitter deg med over tre! kilo rent fett på ett år, gitt at du spiser det samme. (1 kg kroppsfett tilsvarer ca 7000kcal)

Ikke undervurder effekten av slike små grep!

Hvis du VIRKELIG vil ha gode resultater – uavhengig hvilken måned eller årstid vi er i, er det noen enkle kjøreregler som alle kan forholde seg til. De er like enkle som de er effektive.

Noen er litt skeptisk i starten, men etter 3-4 uker ser de at det er det eneste rette – og at det å IKKE følge disse kjørereglene er noe av forklaringen til at de tidligere ikke har fått ønsket fremgang.

Er du klar?

  1. Treningen skal være morsom, enkel, effektiv og passe inn i din hverdag. Det er MYE BEDRE med 3-4 kjempegode treningsøkter hvor du presser deg selv og blir mye sterkere, enn 6-7-8-9-10 stress-økter hvor du trener for halv maskin, bare i den tro at det skal skje noe magisk. Gå heller for kvalitet – det har dokumentert effekt. Antall treningsøkter er derimot ingen garanti for gode resultater.
  1. De resterende 16 timene du er våken skal ikke kun handle om mat – men de skal gå med skole/jobb/andre interesser og sysler som gjør at du trives. Ikke sleng deg på sofaen og glo på tv’en resten av dagen. Ikke undervurder effekten av hverdagsaktivitet..
  1. Maten du spiser skal bidra til at du presterer bra på trening. Spiser du som en liten fugleunge og knapt nok det, så sier det seg selv at kroppen ikke er spesielt samarbeidsvillig verken når det kommer til energi, appetitt, søvn, fettprosent, osv. Mange kommer til oss og sier at de første gode øktene de har hatt på mange år, var etter at de la om kostholdet og stolte på at de kunne spise mer, og likevel komme i bedre form! Mer muskler og mindre fett gjennom et fornuftig kosthold og bra treningsprogram = WIN
  1. Ikke ignorer psykologien i det hele. Du er ikke en robot. Du må tross alt trives, både med kostholdet, med treningen og aller helst ellers også. Maten skal smake godt og du skal kunne kose deg. Sosiale sammenkomster skal ikke ekskluderes. Har du hørt om alle de menneskene som først ble lykkelig etter at de fikk sixpack? Nei, ikke jeg heller! Spis etter 80/20-regelen. Bra mat 80 % av tiden, mens de siste 20 % kan være diverse snacks. Når du er 90 år vil du uansett være skrukkete som alle oss andre – ikke la hele livet handle om bare en eneste ting!
  1. Vær kritisk til det du leser og hva du hører på. Bare fordi venninna eller kompisen din har gjort noe som gjør at de har fått gode resultater, betyr ikke at det passer til deg, din kropp og din hverdag. Familesituasjon, jobb, preferanser m.m kan spille en stor rolle for hva som er det mest effektive for deg.
  1. Vær realistisk og ta tiden til hjelp. Det finnes mange fallgruver. En av dem er at mange er svært urealistiske og tror at til tross for at de har vært inaktive i 25-30 år, så er drømmekroppen innen 2 måneders rekkevidde. Ikke bare blir du sabla skuffet når du ser at det tar litt lengre tid, men du gir sannsynligvis opp ved første oppoverbakke.

Vi kan oppsummere med litt nynorsk: KISS. Keep It Simple Stupid. Gjør det enkelt og få det grunnleggende på plass først.

  • Nok søvn og lavt stressnivå.
  • Et variert smakfullt kosthold med en kalorimengde tilpasset deg og dine mål.
  • Regelmessig trening og mer hverdagsaktivitet.

Så enkelt er det faktisk!

Få det grunnleggende på plass, så kommer resultatene!!

About the Author

Åge
Åge er utdannet personlig trener, sykepleier, NLP coach og ernæringsfysiolog.