Pizza, taco og hamburger kan være proteinrik muskelmat

Pizza, taco og hamburger kan være proteinrik muskelmat

Sunn fastfood: Med et par enkle grep vil usunne matretter forvandles til velsmakende, sunn og næringsrik mat!

At du ikke kan spise pizza, hamburger, taco og lasagne når du skal ned i vekt eller endre livsstilen din er bare en seiglivet myte, og vitner kanskje mest av alt om mangel på forståelse og kunnskap om ernæring.

Selv om eksperter er uenige om mye, kan vi kanskje enes om noen ting i forhold til kosthold, trening og prestasjon:

  • Energiinntaket bør stå i forhold til energiforbruket (litt mer eller litt mindre avhengig av om du vil opp eller ned i vekt).
  • Proteininntaket bør være mellom 1,5 – 2,5 gram / kg, avhengig av kilder og energiinntak.
  • Fettinntaket bør dekke minimum 20-25 % av kostholdet, gjerne mer, spesielt på grunn av hormonbalanse og metthetsfølelse.
  • Karbohydratene utgjør resten og bør være en kombinasjon av grønnsaker, frukt, bær, og litt kornprodukter (avhengig av hvordan du mener du tåler disse).
  • Hvis vi tar utgangspunkt i disse 4 punktene bør det ikke være noen tvil om at du kan spise god mat og likevel oppnå gode resultater med treningen din. Det viktigste er at du ikke overdriver mengden mat du spiser, samtidig som at du er bevisst på hvilke råvarer du bruker.

Usunn mat kan faktisk være sunn!

Grunnen til at så mange tror at pizza, hamburger og lasagne er usunt er fordi de helt utelukker at dette kan lages på en sunn og velsmakende måte. Noen hevder selvsagt at de sunne variantene aldri kan måle seg, men med litt innsats på kjøkkenet kan du trylle frem enda bedre retter hjemme, enn på restaurant.

Gode råvarer og litt interesse for det du lager, er alt som kreves. Det burde være opplagt at prosesserte halvfabrikata nedfrosset på en butikk ikke har den samme kvaliteten som det ferske råvarer har.

Problemet oppstår når du handler deg en grandiosa fra frysedisken eller kjøper en hamburger på gatekjøkkenet. Det er da maten blir usunn. Den inneholder alt for mye kalorier, dårlige råvarer og feil sammensetning av protein, karbohydrater og fett.

Proteinrik helgepizza for to:

Ingredienser pizzadeig:

120 g havremel (evt havregryn knust i blender)
1 egg
2 eggehviter
1-2 dl vann
1 ts bakepulver
En klype salt

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene godt sammen og tilsett vann slik at deigen er litt «klissete.»
Den skal ikke kjevles, men smøres utover på bakepapir med slikkepott og stekes i oven på ca. 200 grader til den stivner og blir litt sprø.
Det tar 10- 15 minutter.
Deretter lar du den avkjøle seg i ca 5- 10 minutter, slik at den ikke trekker til seg all sausen. Da blir den myk, og alle liker vel en sprø og deilig pizzabunn!

Ingredienser fyll/topping:

En boks hakkede tomater
2 fedd hvitløk, havsalt, pepper, og 1 SS Sukrin eller annen søtning
200 gram karbonadedeig, eller 200 gram kylling + 100 gram kalkunbacon
Rødløk og sjampinjong
200 gram revet lettost (16%) og spe gjerne på med litt revet parmesan når du serverer!
Mager kesam og grønn salat til topping

Slik gjør du:

Tomatsaus: Ha hakkede tomater, hvitløk, salt, pepper og sukrin i en kjele, og kjør det glatt med en stavmikser. Kok opp, og la det stå å småputre, jo lengre den står jo bedre blir den. Stek kjøttet, og tilsett rødløk og sjampinjong mot slutten. Smør tomatsaus over hele bunnen, legg på kjøtt, sopp, og rødløk, og dryss osten jevnt over. Sett den inn i ovenen igjen på 250 grader i 8-10 minutter, eller til osten har smeltet og blitt lett gyllen. Følg med! Gourmettips: Bruk funksjonen varmluft og undervarme, da får du skikkelig sprø bunn. Sånn ser den ut:

Varmluft

Totalt inneholder oppskriften 116 gram protein, 52 gram fett og 86 gram karbohydrat. Dette gir ca 1250 kcal. Fordelt på 2 personer er det ikke mer enn 625 kcal.

Alt kan gjøres sunnere, UTEN at det går ut over smaken.

Det meste kan gjøres sunnere ved å velge litt smartere. Bruk karbonadedeig og mager kesam til Tacoen i stedet for kjøttdeig og rømme. bruk lettost i stedet for fullfet. Lag dine egne burgere av karbnadedeig i stedet for ferdigkjøpte. Hjemmelaget pommes frites; skjær poteter i båter/sticks, ha dem i en pose med paprikakrydder, havsalt, pepper og ca 1 SS rapsolje. Rist i posen, og fordel dem ut på et stekebrett, og stek på 200 grader på «Gourmetfunksjon», dvs varmluft med undervarme, i 25-30 min. Smaker fantastisk!

Gjør du disse små smarte valgene over tid vil du spare TUSENVIS av kalorier.. Uten at det går ut over smaken..

 

Bon appetit!

About the Author

Åge
Åge er utdannet personlig trener, sykepleier, NLP coach og ernæringsfysiolog.