Sov deg til slankere kropp og bedre helse

Sov deg til slankere kropp og bedre helse

Gjesp tenker du. Enda en sånn ukebladoverskrift. Denne skal du derimot ta på alvor. Undersøkelser har vist at personer som sover 6 timer eller mindre har 70 prosent høyere dødsrisiko enn de som sover 7-9 timer. Ergo: du tuller ikke med søvnen.

Mange sliter med å få nok søvn og å sove godt når de forst sover. Spesielt på denne årstiden kan det være vanskelig, noe som har sammenheng med sol og dagslys, eller mer korrekt; mangelen på lys.

Tilbake til overskriften. Det er en direkte sammenheng mellom overvekt og lite søvn. Det er flere faktorer som spiller inn, men for å ta det enkleste først: Jo flere timer du er våken i løpet av et døgn, jo større er det potensielle spisevinduet. Kjenner jeg deg rett, så er det ikke til frokost du går på sjokoladejakt, men når du egentlig skulle vært i seng.

Metthetsfølelse og søvn

Søvn påvirker hormonene ghrelin og leptin, som er veldig viktige for sultfølelsen. Leptin er et hormon som sier fra til hjernen at du er mett, mens ghrelin er et hormon som øker sultfølelsen. Når du ikke får nok søvn, synker nivået av leptin, mens nivået av ghrelin stiger. To ting som burde kurrere lakenskrekk.

Et voksent menneske bør prøve å få mellom 7-8 timer med kvalitetssøvn hver natt. Det er også en fordel å prøve å legge seg og stå opp til omtrent samme tid hver dag. Ikke ta «fjorts-tilnærmingen» og sov til 13 på lørdag og søndag (gjerne etter å ha stirret inn i en skjerm med blått lys frem til 02). Vi er vanedyr og fungerer best om vi har rutiner. Søvn er ikke noe unntak.

9 tips som hjelper deg å sove bedre

Før du sier at det er umulig å få til 8 timer med søvn hver natt, så vil jeg si at det handler om prioritering. Facebook og Instagram forsvinner ikke om du logger av 22.30 i stedet for 23.30.

1. Unngå blått lys. Telefon, nettbrett og andre skjermer bør unngås de siste timene før leggetid. Dette forteller hjernen at det «fortsatt er dag» og hindrer utskillelsen av det søvndyssende hormonet melatonin.

2. Gi hjernen en mulighet for å roe ned. Ikke legg deg «overstimulert». Det siste du gjorde var kanskje å se den spennende avslutningen på yndlingsserien din og hjernen jobber fortsatt på høygir for å prosessere inntrykkene. Lag deg heller en vane med å ha en skjermfri halvtime før leggetid. Les litt, snakk med din kjære, rydd eller gjør klart for morgendagen. Dette bringer oss videre til neste punkt…

3. Noter ned gjøremålene for neste dag. Bruk en notatblokk og lag deg en «to-do»-liste. Da tømmer du hodet for alle bekymringer og gjøremål og slipper å tenke på alt du skal huske på.

4. Ikke legg deg sulten. Spar gjerne litt av dagens inntak til det siste måltidet, og la brorparten være et protein- og karbohydratrikt måltid. Legger du deg passe mett sover du ikke bare bedre, proteinsyntesen holdes også høyere gjennom natten som følge av litt mer protein og karbohydrater fører til at hjernen skiller ut mer serotonin og melatonin.

5. Unngå koffeinholde dikker etter 15.00. Drikker som kaffe, sort te, energidrikker, cola zero m.m inneholder koffein som har en halveringstid på 8-10 timer. Ikke gunstig hvis du ønsker å legge til rette for bedre søvn.

6. Ha det helt mørkt på soverommet. Blendingsgardin eller kanskje noen behagelige sovebriller vil gjøre susen.

7. Sørg for god og sval luft. Jeg foreslår rundt 12-15 grader på soverommet ditt.

8. Unngå forstyrrelser. Bor du slik til at det er mye trafikkstøy eller annen type støy (kanskje naboen er oppe seint?) så bruk ørepropper. Kjøper du noen gode ørepropper på eksempelvis apoteket så kommer du langt. Selv om du ikke våkner av støyen, så sover du lettere om det er mye støy.

9. Få noen timer med sollys/dagslys tidlig på dagen. Idet du våkner om morgenen kan du dra fra gardinene slik at dagslyset når inn i pinealkjertelen via synsnerven og aktiverer et enzym som bryter ned melatonin og får kroppen til å skjønne at det er dag. Tips: Du kan også bruke dagslyslampe.

Dette spiller faktisk også en stor rolle for søvnkvaliteten. Det aller beste er å gå seg en rask tur ute i sollys om du har mulighet for det, spesielt om du har en kontorjobb i et bomberom… Kombinasjonen frisk luft, sollys og bevegelse burde være på blå resept – så helsebringende er det!

Sliter du med å få deg selv eller kjæresten i seng, har du her gode argumenter og praktiske tips du kan bruke med en gang!

About the Author

Åge
Åge er utdannet personlig trener, sykepleier, NLP coach og ernæringsfysiolog.