Det er på tide å starte et opprør mot mange dietter.

Dette er dietter mange tror er spesielt effektive når målet er varig livsstilsendring.

Du har lest om de i avisene, hørt om de på podcasts eller kjenner noen som har prøvd diett X eller Y med fantastisk resultat.

Så, hvorfor ikke slenge seg på? Fellesnevnerne er mange.

1. Vanskelig å følge

Det kan være vanskelig å spise sunt, men det er enda vanskeligere å spise lite og sunt.

Har du vilkårlig bare slengt deg på en diett fordi du har hørt noe bra, kan sjansen være stor for at du mislykkes.

  • Den er ikke tilpasset smaksløkene dine.
  • Den er ikke tilpasset et familieliv.
  • Den er for streng med mye nei-mat.
  • Anbefalt kaloriinntak er for lavt og gjør det enklere å sprekke

Listen kunne vært mye lengre, men du forstår nok hvor jeg vil.

2. Null fokus på vaner

En livsstilsendring må handle om endringer som du kan følge over lang tid. Hva du faktisk får til på 4 uker er mindre viktig. Nettopp derfor bør ikke slankeshakes være en del av strategien.

Du skal tross alt lære deg å spise vanlig mat i moderate mengder.

Du etablerer gode vaner på denne måten:

  1. Start med å etablere en liten vane. Som å ta 3 pushups når du er ferdig med å pusse tennene.
  2. Skryt av deg selv når du har gjort det

Mange tror at det utelukkende handler om repetisjon, men enda viktigere er følelsen du gir deg selv etter å ha gjort noe. For å gjøre det enklest mulig så lager du vanen ut fra noe du allerede gjør i hverdagen - som å pusse tennene. Denne vanen kan du også enkelt utvikle videre.

3. Urealistiske forventninger

Vi er eksperter på å love kunder at det skal bli enkelt og lett å gå ned i vekt.

Problemet er at dette bidrar til at du vil føle deg mislykket når du ikke får det til. Det medfører skam og du vil tenke at det er noe feil med deg.

Sannheten er at det er krevende å lykkes, men slettes ikke umulig. Viktigere enn hvem du er, er hvordan du gjør det. Det handler om å spille seg selv god. Gjøre det enklest og lettest mulig. Men det er ikke enkelt og lett (!)

4. Begrensningene er for mange

Et kosthold eller en diett med veldig lite mat gir ikke mye spillerom.

For å i det hele tatt ha muligheten til å følge dietten må du styre unna all mat med høy energitetthet (les: mat med mye kcal per hundre gram). Dette gir fort en feilaktig forståelse av at slik mat er usunn.

Selvsagt er både nøtter, avokado, laks m.m noe som fint kan høre med i et variert og fornuftig kosthold. Likhetstegnet mellom kalorifattig mat og sunnhet er uheldig og kan være vanskelig å omstille seg fra senere.

5. Økt risiko for vitamin- og mineralmangel

En studie som undersøkte inntaket av 27 vitaminer og mineraler blant de mest populære diettene så at behovet bare ble dekt for 11 av 27. Spesielt vanlig var det med mangel på biotin, vitamin D, vitamin E, krom, jod og molybden. Mangler som kan knyttes til alvorlige sykdommer.

Viktigste kilder i kostholdet

  1. Tiamin (B1): Kornvarer, kjøtt, innmat, melk, melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær
  2. Riboflavin (B2): Melk, ost, kjøtt, innmat
  3. Niacin: Kjøtt, fisk, belgvekster, kornvarer
  4. Pyridoksin (B6): Kjøtt, lever, kornvarer
  5. Vitamin B12: Kjøtt, innmat, fisk, egg, melk, ost
  6. Folsyre: Grønnsaker, frukt, lever, kornvarer
  7. Pantotensyre: Animalske matvarer og kornvarer
  8. Biotin: Innmat, meieriprodukter, grønnsaker
  9. Vitamin C: Frukt, fruktjuice, bær, grønnsaker, poteter
  10. Vitamin A: Lever, melk, margarin, fet fisk, tran, frukt og grønnsaker
  11. Vitamin D: Fet fisk, tran, melk- og meieriprodukter (som er tilsatt)
  12. Vitamin E: Margarin, vegetabilske oljer, kornprodukter, frukt og grønnsaker
  13. Vitamin K: Grønne bladgrønnsaker, margarin, planteoljer, meieriprodukter, frukt, kjøtt, fisk
  14. Jern: Grove kornprodukter, kjøtt, blod, innmat, leverpostei, grønne grønnsaker
  15. Kalsium: Melk, meieriprodukter, sardiner, grønne grønnsaker, mandler
  16. Kalium: Poteter, frukt, bær, grønnsaker, melk, meieriprodukter
  17. Natrium: Brød, ost, kjøttprodukter, fiskeprodukter
  18. Sink: Kjøtt, melk, melkeprodukter, grove kornprodukter
  19. Kopper: Kornvarer
  20. Magnesium: Grønnsaker, grove kornvarer, kjøtt og innmat
  21. Selen: Kornvarer, fisk, kjøtt, innmat, melk og melkeprodukter

Men, hva skjer etterpå?

Hva gjør du etter å ha fulgt den strenge lavkalori-dietten i 6 måneder? 12 måneder?

Det nytter ikke å hoppe over til vanlig mat i vanlige mengder. Da raser du opp i vekt.

Du må også ha en plan for det som skjer når du har nådd mål-vekten din.