facebook_pixel

Her finner du artikler blant annet om styrketrening og ernæring for muskelvekst, i kategorien kondisjonstrening.

Aktivitetsarmbånd, en nødvendighet i dagens samfunn?

Aktivitetsarmbånd, en nødvendighet i dagens samfunn?

VI BEVEGER OSS FOR LITE!

Selv om helse og trening er stadig mer populært, er det fremdeles mange som er for lite fysisk aktive. Tidligere undersøkelser har vist at fire av fem nordmenn beveger seg for lite, og det gjelder også barn, dessverre..

Helsedirektoratet har kommet med anbefalinger for fysisk aktivitet, som sier at voksne og eldre bør være fysisk aktive med minimum 150 minutter moderat intensitet per uke eller minimum 75 minutter med høy intensitet per uke – og anbefalingene for barn og unge er minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, alternativt fordelt utover uken.

Her kan en aktivitetsmåler hjelpe deg til å bli mer bevisst på hvor mye du faktisk beveger på deg i løpet av dagen og uka. Alle aktivitetsmålere måler skritt og kilometer du har gått i løpet av dagen – og noen kan måle trapper og bakker. Dette i tillegg til pulsmålinger, som kan si noe om intensiviteten i mosjonen. I tillegg kan du få en god oversikt over din søvnkvalitet.

Sitter du dypt nede i sofaen etter jobb og hele kvelden, kan et aktivitetsarmbånd som forteller deg at du ikke ennå har nådd dagsmålet for antall skritt, jage deg ut på en aldri så liten ettermiddagstur.

 

LES OGSÅ: NEAT

 

De senere årene har det kommet mange ulike produkter innenfor denne kategorien. Vi kan gi deg mange gode grunner til at et aktivitetsarmbånd kan være akkurat det du trenger:

 

 #1: Hvor mye sover du egentlig?

Vi var inne på det ovenfor, men aktivitetsmålerne kan altså analysere hvordan du sover.

Ved å ha det på om natten, kan armbåndene registrere puls og bevegelser om natten – og dermed fortelle deg hvor mye du har vært våken i løpet av natten, hvor mange ganger du har vært urolig, hvor lenge du har sovet tungt og hvor lenge du har sovet lett.

Dette kan hjelpe deg med å bli mer bevisst på hvor mye -eller kanskje heller hvor lite – du egentlig sover.

shutterstock_218533189

 

Kanskje bør du legge deg litt tidligere?

 

LES OGSÅ: Sov deg til en slankere kropp og bedre helse!

 

#2: Hvor mye er du i bevegelse?

Dette er kanskje det aller viktigste. Som sagt beveger vi oss generelt alt for lite. Mange tror de kan kompensere for dette ved å trene 2-3 ganger uken, men det er ingenting som slår det å fokusere på økt hverdagsaktivitet.

Et regnestykke:

Er du generelt aktiv ila en dag, for eksempel går til og fra jobb, gjør husarbeid, leker med barna, står mer enn du sitter osv, så vil dette utgjøre 500-1500kcal forbrente kcal, alt etter kroppstørrelse, kjønn osv. Dette utgjør altså 3500-10500 kcal på en uke.

Trener du HARDT en time forbrenner du mellom 400-800 kcal. Gjør du dette 3 x pr uke blir det altså 2800- 5600 kcal på en uke.

Så som dere ser vil det alltid være hverdagsaktiviteten som står for en største delen av forbrente kalorier. Det å trene 2-3 ganger per uke vil aldri kunne oppveie for en generelt stillesittende livsstil..

Når mange i tillegg kjører til treningssenteret, tar heisen opp til garderoben, og så SETTER seg på en spinningsykkel eller ett treningsapparat, så blir ikke effekten all verden. Fokuser heller på styrketrening med baseøvelser, og intervaller hvor du bruker hele kroppen, romaskinen er fantastisk her!

Men det er her aktivitetsmåleren kan hjelpe deg! Sitter du for lenge i ro, får du et vennlig varsel om at: ”Nå er det på tide å bevege seg”. Får du denne påminnelsen flere ganger i løpet av en dag, og du faktisk gjør som du får beskjed om, vil dette være med på å øke forbrenningen, og mer bevegelse er en stor fordel for en skade og smertefri kropp også.

#3: Vibrasjonsvekking

Et aktivitetsarmbånd, er at det kan vekke deg med vibrering. Du slipper å hoppe himmelhøyt av en støyende vekkeklokke. Og ikke minst: Den du eventuelt sover sammen med, slipper å blir vekket av en vekkerklokke når han eller hun ikke selv skal opp.

Ulempen er at du må sove med armbåndet – men det må du likevel dersom du ønsker å benytte søvnanalysen som mange aktivitetsmålere tilbyr.

Noen av armbåndene har en slumre-funksjon på vibreringen på armbåndet, mens andre ikke har det. Noen skal også kunne vekke deg når du sover som lettest, innenfor et tidsrom som du har definert.

#4: Treningshjelp

De fleste aktivitetsarmbåndene har pulsmåling. Denne måler pulsen på armen, og vil ikke være like nøyaktig som et pulsbelte du har rundt brystet, men den vil i de fleste tilfeller gi et godt bilde på pulsen din.

Mange som trener aktivt, har en pulsklokke som enten måler puls med pulsbelte eller ved pulsmåling på armen. Du kan til og med få ørepropper med pulsmåling.

Ved å bruke pulsmålinger i treningen, har du bedre forutsetninger for å se om du trener med nok intensitet etter hva som er ditt mål. Ønsker du å forbrenne fett, bør pulsen ligge på et mye lavere nivå, enn dersom målet er prestasjonsforbedring.

For mosjonisten kan de beste aktivitetsarmbåndene være tilstrekkelig for å trene etter puls. Det kan også være motiverende å sjekke pulsnivåene dine etter en treningsøkt.

#5: Sosiale funksjoner

De færreste liker å bli slått, i alle fall ikke av kompisen eller naboen.

Noen aktivitetsarmbånd har en morsom funksjon i appen som følger med, som lar deg koble deg opp mot venner og bekjente – og følge med på hvor aktive de er i løpet av en dag eller en uke.

Du kan følge hvordan du ligger an på antall skritt i løpet av dagen – og det kan være en ekstra motivasjon til å komme seg opp av sofaen og ut på tur, om du ser at naboen ligger 2.000 skritt foran deg på resultatlista. For du vil vel ikke la deg bli slått?

Oppsummert:

En aktivtetsmåler kan være et supert hjelpemiddel for å øke hverdagsaktiviteten, og dermed forbygge overvekt og andre helseplager. Ja til mer aktivitet! 

 

 

8  Tips på veien mot drømmekroppen

8  Tips på veien mot drømmekroppen

Rom var ikke bygget på en dag. Det er heller ikke din drømmekropp. Det handler om å ta små steg i rett retning hver dag. Ikke prøv å gape over alt på en gang. Det handler bare om å gjøre mer av det som er bra for deg, og litt mindre av det som ikke er fullt så bra. Og gjøre dette over tid – kontinuitet.

Ta disse tipsene i bruk for å få en god start :

 1. Styrketrening med fokus på å bli sterkere må utgjøre hoveddelen av treningen din. Målet er ikke å bli ”supersterk”, men du skal øke vektene/belastningen over tid.
 2. Det å beholde/bygge muskler er hovedmålet. Det betyr at du burde ha minumum en 60/40 fordeling styrke/cardio.
 3. Kardio kan brukes som et verktøy for å akselerere fettforbrenningen etter hvert.
 4. Tren oftere! Kvinner restituerer raskere enn menn. Store muskelgrupper som rumpa, bakside lår osv kan med fordel trenes 3-4 ganger pr uke.
 5. Spis NOK! Mange saboterer forbrenningen sin ved å innta for lite og næringsfattig mat. Det å spise nok og av rett type mat er rette veien å gå. Du kan spise deg god og mett hver dag, og likevel gå ned i fett%.
 6. Du kan ikke starte med en lavkaloridiett. Du har du ingen flere kort å spille på.. Overdreven (kardio) trening i kombinasjon med en lavkaloridiett er IKKE noen bra løsning.
 7. Ikke fokuser for mye på vekta! Bruk cm-mål og bilder også. I en startfase kan du bygge muskler mens du går ned i fett% og vekten er relativt stabil.
 8. For å se bra ut og prestere på ditt beste må du være sunn! Om du har dårlig fordøyelse, sover dårlig, stresser mye, så er det ikke rette forutsetninger for å starte med trening og sunn livsstil. Få det grunnleggende på plass først.

Alt dette og mer til kan vi hjelpe deg med! Vi gir deg de beste verktøyene, tett oppfølging, og gir deg dermed de aller beste forutsetninger for å etablere gode vaner som varer.

Stor gevinst med styrketrening

Stor gevinst med styrketrening

Jo, det håper vi å overbevise deg til å gjøre etter å ha lest denne artikkelen. Men først:

Vår erfaring er at mange velger gåturer, jogging, sykling, saltimer i stedet for styrketrening. Terskelen er ofte lavere, og for mange sitter det langt inne å sette beina inn på et treningssenter. All aktivitet er selvfølgelig bedre enn ingen, men før du velger bort styrketrening bør du vite hva du faktisk går glipp av. Før vi kan si noe om styrketreningens gevinster, må vi forklare hva det egentlig er for noe. Styrke handler om evnen til å utvikle kraft. Styrketrening er trening med tanke på å bli bedre til å utvikle kraft. Trenger du å være god på å utvikle kraft? Eller er det andre viktigste gevinster du kan få ut av styrketrening?

To ting som er viktig å være klar over:

 • For å bli bedre til å utvikle kraft («sterkere») og få andre gevinster av styrketrening, må du trene med tilstrekkelig stor motstand i øvelsene. Det betyr at en øvelse må være så tung at du klarer maksimalt 15-20 repetisjoner før du trenger en pause. Hvis du teller sekunder i stedet for repetisjoner, så skal det være så tungt at du klarer maksimalt 45-60 sekunder jobbing før du må ha pause.
 • Du kan ikke få styrketreningens gevinster ved å drive kondisjonstrening. Øvelser der du kan gjenta en bevegelse flere titalls, hundrevis eller tusenvis av ganger uten pause, vil IKKE regnes som styrketrening. Dette betyr at gåing i motbakker, sykling, løping, padling o.l ikke regnes som styrketrening. Dessverre. Dette betyr også at du ikke kan erstatte styrketrening du har gjort deler av året (f.eks om vinteren) med kondisjonstrening andre deler av året (f.eks på sommeren).

Trenger du å være sterk?

Hvor sterk du trenger å være avhenger av hva du vil bruke kroppen din til. 

Skal du primært løfte fjernkontrollen og din egen kropp opp fra sofaen, så trenger du ikke være så veldig sterk. Du klarer deg antakelig med den styrken du har, helt til du blir så gammel at du har blitt for svak selv til slike daglige gjøremål (se under).

Vil du leve et mer fysisk aktivt liv, så kan du trenge mer styrke. Å løfte og bære, det være seg barn og barnebarn , steiner i hagen eller flyttekasser ut i bilen, krever en viss styrke. Å måke tung og våt snø, skifte dekk på bilen eller sette den litt for tunge håndbagasjen i hattehylla på flyet krever også styrke. Selv det å komme seg opp fra gulvet med letthet krever en viss styrke.

Liker du å gå turer i fjellet, løpe, sykle eller drive annen kondisjonsaktivitet, så vil styrketrening gjøre at musklene dine jobber mer effektivt (bedre arbeidsøkonomi), samt at du forebygger skader. Styrketrening kan med andre ord gjøre at du får enda større glede også av kondisjonsaktiviteter. Styrketreningen er rett og slett en investering i å kunne fortsette med de aktivitetene du liker.

Det er kanskje ikke så ofte du trenger litt ekstra muskelstyrke i hverdagen. Men, det er veldig greit å ha en styrke som gjør at du løser enhver utfordring på strak arm og med et smil. Alternativet er å be om hjelp, betale seg ut av det eller bruke teknologiske hjelpemidler. Du kan jo stort sett alltid få noen andre til å gjøre de oppgavene du selv synes er tunge eller slitne.

Det er verdt å vite at du ikke trenger å være sterk som en bjørn for å ha tilstrekkelig hverdagsstyrke. Det er med andre ord ikke så mye styrketrening som skal til før du har den styrken du trenger, og litt til.

Vil det gi deg trøbbel at du blir gradvis svakere?

Unge mennesker plages sjelden av manglende styrke. Enten er de fortsatt sterke nok, eller de har ubevisst laget seg et liv der de sjelden eller aldri trenger muskelstyrke.

Noe helt annet er det når du blir eldre. Fra du er 40-50 år avtar muskelstyrken gradvis. Når du passerer 70 år akselererer dette «forfallet». På et eller annet tidspunkt blir du så svak at det begynner å gi deg problemer i hverdagen. Aktiviteter som å reise seg fra en stol, gå en trapp eller komme seg opp fra gulvet blir en stor anstrengelse. Sjansen er stor for at du gjør mindre og mindre av dette, og dermed blir du enda svakere.

Redusert muskelstyrke fører til inaktivitet. Når det er tungt å reise seg, blir du sittende. Når det er vanskelig med hagearbeid, så stopper du med det. Når du ikke orker å leke med barnebarna, så lar du være. Det blir en ond sirkel med inaktivitet, stadig nye begrensninger og gradvis dårligere form.

Styrketrening kan stoppe eller til og med reversere tapet av muskelstyrke, uansett alder. Hvis du begynner å trene styrke når du er godt voksen, kan du som 70-åring være sterkere enn du var som 50-åring. Du kan bli sterkere og sterkere jo eldre du blir. God nok muskelstyrke gir deg muligheter for en aktiv, innholdsrik og selvhjulpen alderdom. For dårlig muskelstyrke gir deg en tilværelse full av begrensninger.

Gir styrketrening bedre helse?

God helse er viktig. Styrketrening gir en del av de samme helsegevinstene som annen aktivitet. I tillegg er styrketrening særlig gunstig for:

 • Forebygging av diabetes, da styrketrening gjør kroppen bedre til å regulere blodsukkeret (insulinsensitiviteten øker).
 • Økning eller opprettholdelse av muskelmasse ved vektreduksjon, noe som gjør at du bruker mer kalorier hele døgnet (økt hvileforbrenning). Styrketrening er derfor særlig viktig for å unngå redusert forbrenning ved vektnedgang, og for å redusere sjansen for å gå opp igjen etter du har gått ned.
 • Forebygging av skader og overbelastninger. Styrketrening gir sterkere muskler, men styrker i tillegg bindevev, sener osv. Regelmessig styrketrening gir deg derfor en mer robust kropp, som tåler mer!

Bryr du deg om hvordan du ser ut?

Vi er i utgangspunktet ikke tilhengere av trening motivert av jakten på (en urealistisk) drømmekropp. De fleste bryr seg likevel litt om hvordan de ser ut. Styrketrening er den treningen som primært former kroppen. Vil du bli litt smalere eller bredere på utvalgte plasser, så er styrketrening, i kombinasjon med et riktig kosthold, en avgjørende del av oppskriften.

Vil styrketrening gjøre deg lykkeligere, med en gang?

Som du skjønner er det mange fornuftig grunner til å drive styrketrening. Du får bedre helse og en bedre alderdom. Men det er kanskje litt vel lenge å vente på disse belønningene? Hva kan det gi deg å gjøre litt styrketrening akkurat i dag? Vil det gjøre deg mer fornøyd med en gang, eller i det minste på kort sikt som noen dager eller et par uker?

Mange (meg selv inkludert) synes at styrketrening umiddelbart gir en god følelse. Man øker blodsirkulasjonen i hele kroppen, og føler seg litt strammere og «flottere» etter en god styrkeøkt. Det gjør noe med humøret! Som for all trening frigjøres det også signalstoffer som løfter humøret og gir overskudd og energi.

Styrketrening kan også være en god arena for mestring og positive opplevelser med egen kropp. Når du mestrer en øvelse du ikke har klart før, eller plutselig merker at noe som før var tungt og vanskelig går lekende lett, så gir det en glede i seg selv. Det er noe med å kjenne at kroppen fungerer og at den kan klare både det ene og det andre. Den samme gleden som barn opplever når de klarer noe nytt; stolthet og mestring.

Husk; styrketrening og muskler er ferskvare!

Det er for styrketrening som for all annen trening, det er ferskvare. Slutter du med styrketrening en periode, så mister du gevinstene beskrevet i dette innlegget. Du kan ikke få de samme gevinstene med kondisjonstrening.

Bestemmer du deg for at styrketrening skal være en del av den «aktivitetsgaven» du gir kroppen din, så er det heldigvis mange måter du kan gjøre det på. Ved å lære deg noen grunnleggende prinsipper og et utvalg øvelser kan du få til styrketrening året rundt, uansett hvor du befinner deg, og på mange ulike måter.

Trenger du hjelp til å komme i gang med styrketrening, og få best mulig utbytte av tiden du bruker på trening? Og ikke minst, et opplegg som er skreddersydd til DEG!

Kontakt oss på ✉ post@elitept.no for å motta et knalltilbud på coaching!

Inspirasjon til innlegget er hentet fra bloggen: Lyckelivet

Ikke bli en del av statistikken..

Ikke bli en del av statistikken..

Statistikken kommer vi ikke utenom. En veldig stor prosentandel av de som prøver å legge om livsstilen nå på nyåret i form av bedre kosthold, og mer aktivitet/trening, gir opp akkurat nå.

Mellom 90 og 95 % av alle som prøver å gå ned i vekt, legger på seg igjen. Jo raskere du går ned, typisk «quick fix»,  jo større er sjansen for at du legger på deg det du tok av, pluss litt til..

Men selv om statistikken taler i mot deg, trenger ikke du å bli en del av den. Så hvordan skal man egentlig legge til rette for å lykkes? Hva skal til for å lykkes både på kort og lang sikt?

 1. Tren styrketrening og bli mye sterkere. Det innebærer minimum 1,5x kroppsvekt i knebøy for kvinner og enda mer for menn.
 1. Innta 2-2,5 gram protein pr kg kroppsvekt. Protein metter, øker forbrenningen og bygger muskler. Dette er kjempeviktig når du skal ned i vekt.
 1. Øk inntaket av frukt, bær og grønnsaker. Ved vektnedgang vil mange ha problemer med å få i seg nok vitaminer og mineraler. Derfor blir det ekstra viktig. I tillegg metter det og smaker søtt (bær og frukt). Suppler gjerne med en multivitamin.
 1. Beveg deg mer. Ikke la det bare handle om treningen. Husarbeid, tur med bikkja, sykkel til jobb osv. Dette er minst like viktig som treningen. Holder du deg aktiv gjennom dagen kan forbrenningen øke så mye som med 500-1000 kcal. Her kan du lese mer: NEAT.
 1. Ikke vær redd fett og karbohydrater. Ingen av delene gjør deg feit. Men jo mer fett du har på kroppen og jo mindre du beveger deg, jo mindre karbohydrater trenger du. Men det betyr ikke at du ikke kan spise det.
 1. Få i deg omega-3, enten ved å spise fet fisk eller gjennom fiskeolje/lakseolje/selolje
 1. Stress mindre. Lær deg å slappe av mellom slagene. Sett eksempel av en time hver kveld hvor du bare tar det helt med ro. Leser ei bok, ser i et blad, osv. Stress øker kortisol, som igjen øker væskeretensjon og senker fettforbrenningen.
 1. Få deg nok kvalitetssøvn. Søvn er ekstremt viktig og mangel på søvn påvirker både fettforbrenning, appetitt, energi, og veldig mye annet. Sover du dårlig eller for lite, er det mye vanskeligere å lykkes.
 1. Interesser deg for god og velsmakende mat. Sunn mat er ikke kjedelig. Bruk tid på kostholdet, vær strukturert og planlegg. Da er du forberedt på utfordringer og håndterer de også bedre. Lager du mat fra bunnen av så har du også bedre oversikt over hva du får i deg.
 1. Spis mindre mat tidlig på dagen og mer mat på kvelden, spesielt karbohydrater og protein. Det er enklere å være litt småsulten på morgenen enn på kvelden. De fleste som sprekker, gjør det på kvelden. Og hvis du har lyst på godis så fjerner ikke en halv skive hvitost suget. Har man lyst på karbohydrater, så bør du heller spise karbohydrater – eksempelvis søt frukt og bær.
 1. Bruk fornuften din, tenk moderasjon, unngå ekstreme forandringer og vit at det er de små grepene du kan gjøre over tid som fungerer best.
 2. Etabler gode vaner som du vet du vil klare å holde på over tid. Det er ingenting som slår kontinuitet. Aristoteles oppsummerer det ganske bra synes jeg:

«We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.»

 

 

Treningsnarkoman?

Treningsnarkoman?

ADVARSEL: Det kan faktisk bli for mye av det gode og varsellampa bør lyse knallrødt hvis du:

* Er dame og spiser mindre enn 1200 kcal over en lengre periode

* Er mann og spiser mindre enn 1600 kcal over en lengre periode

SAMTIDIG som du trener 5-7 dager i uken med spinning, aerobic, morgenkardio, kveldskardio og styrketrening oppå dette.

DESSVERRE… Er dette oppskriften til mange. Konsekvensen er:

– Høyt muskeltap

– En fettprosent som knapt rikker seg

– Dårligere søvnkvalitet og mindre energi

– Økt risiko for nedstemthet, tomhet og depresjon m.m

Kostholdet (eller det som er igjen av kostholdet) kjennetegnes av at det er lite av alt, men kanskje litt ekstra protein. Det går på bekostning av det meste, og inntaket av vitaminer og mineraler er absolutt ikke tilstrekkelig for å dekke behovet og kan gi diffuse symptomer som du velger å overse.

En gang i blant sprekker du og fråtser i alt mulig rart, uten at du kobler dette opp mot livsstilen.

MEN ER DET IKKE LOGISK? Hvis du vil komme i bedre form så skulle man tro at ganske lite mat og ganske mye trening var en dønn effektiv oppskrift?

Enda mer logisk blir det jo når alle disse «coachene» og ekspertene følger denne oppskriften og anbefaler den videre til alt som går i to sko på gymmen. For deg som kanskje har et (bitte, bittelitt) forstyrret kroppsbilde, virker det jo kjempe-klokt.

MEN… PROBLEMET…. Er jo at du ikke lar kroppen din prestere eller gir den mulighet til å adaptere. Den får kanskje nok mat til at hjertet slår og til at organene dine fungerer, men du gir den ikke nok til at du kan bygge muskler eller beholde de som er der.

Kroppen har ingen mulighet til å respondere POSITIVT på treningen. Maten er kanskje bare tilstrekkelig til å få deg opp av senga om morgenen, men den tillater ikke så mye mer. Verken bevaring/bygging av muskler eller fettforbrenning.

Kroppen din skriker…. NEI, NEI, NEI!

SÅ HVA GJØR DU EGENTLIG ?!

** Start med å øke energiinntaket med 100kcal/uke.

** Halver mengden kardio. Det er vel ikke maraton du trener til?

** Prioriter styrketreningen. Fokuser på å bli sterkere

**Se på mat som drivstoff, og spis for prestasjon

** Be om hjelp av noen som er kvalifisert

Mer er ikke alltid bedre. På godt nynorsk; «Less is more«.

 

 

Kunne du tenkt deg bedre fremgang?

Kunne du tenkt deg bedre fremgang?

Mange undervurderer viktigheten av å holde seg til en plan over tid. Om man ikke holder seg til en plan lenge nok vil man aldri kunne se effekten av den.

Aviser, ukeblader og nettet flommer over av nye dietter og treningsmetoder som lover gull og grønne skoger. ”Raskt vekttap”, Chili Burn Forte”, ”Bli kvitt magefettet på 3 uker!” you name it..  Mange lar seg friste av dette og hopper på det ene etter det andre, men gir det gode resultater som varer..? Nei.

Dette gjenspeiler mentaliteten i dagens samfunn. Vi vil ha resultater NÅ! Helst i går.. Men faktum er at det er noen få elementære grunnleggende ting som må være på plass for å få resultater, og disse må gjentas over tid. Hørte jeg noen si kontinuitet??

Moderasjon er bedre enn total forandring. Om man plutselig skal snu om på alt på en gang er sjansen for at vi skal lykkes liten. Dette ser vi gang på gang, og det er spesielt utpreget i januar. Nyttårsforsett i kombinasjon med dårlig samvittighet for alt vi har spist i jula gjør at mange tenker at nå, nå skal det skje. Jeg skal slutte å røyke, begynne å trene 5 ganger i uken, slutte å drikke alkohol, og aldri mer spise godteri. Dette går bra den første uken helt til lørdagen kommer.. Du gikk på en smell og tenker: ”Ja ja, vi prøver igjen neste år”. Om du heller hadde forandret på en ting i gangen hadde sjansen vært langt større for å lykkes. Så kom nyttårsforsettene i forkjøpet, start med en liten ting idag!

Eksempel: 

Ofte er det ikke så mye som skal til. La oss si at du jobber på et kontor i 4 etasje. Du velger fra nå av å konsekvent ta trappene i stedet for heisen. Dette brenner du ca 100 kcal pr dag. Gjør du dette 5 dager i uka blir det 500 kcal, og ganger du det med, si 47 arbeidsuker, blir det 23500 kcal. Det betyr at du kvitter deg med over tre! kilo rent fett på ett år, gitt at du spiser det samme. (1 kg kroppsfett tilsvarer ca 7000kcal)

Ikke undervurder effekten av slike små grep!

Hvis du VIRKELIG vil ha gode resultater – uavhengig hvilken måned eller årstid vi er i, er det noen enkle kjøreregler som alle kan forholde seg til. De er like enkle som de er effektive.

Noen er litt skeptisk i starten, men etter 3-4 uker ser de at det er det eneste rette – og at det å IKKE følge disse kjørereglene er noe av forklaringen til at de tidligere ikke har fått ønsket fremgang.

Er du klar?

 1. Treningen skal være morsom, enkel, effektiv og passe inn i din hverdag. Det er MYE BEDRE med 3-4 kjempegode treningsøkter hvor du presser deg selv og blir mye sterkere, enn 6-7-8-9-10 stress-økter hvor du trener for halv maskin, bare i den tro at det skal skje noe magisk. Gå heller for kvalitet – det har dokumentert effekt. Antall treningsøkter er derimot ingen garanti for gode resultater.
 1. De resterende 16 timene du er våken skal ikke kun handle om mat – men de skal gå med skole/jobb/andre interesser og sysler som gjør at du trives. Ikke sleng deg på sofaen og glo på tv’en resten av dagen. Ikke undervurder effekten av hverdagsaktivitet..
 1. Maten du spiser skal bidra til at du presterer bra på trening. Spiser du som en liten fugleunge og knapt nok det, så sier det seg selv at kroppen ikke er spesielt samarbeidsvillig verken når det kommer til energi, appetitt, søvn, fettprosent, osv. Mange kommer til oss og sier at de første gode øktene de har hatt på mange år, var etter at de la om kostholdet og stolte på at de kunne spise mer, og likevel komme i bedre form! Mer muskler og mindre fett gjennom et fornuftig kosthold og bra treningsprogram = WIN
 1. Ikke ignorer psykologien i det hele. Du er ikke en robot. Du må tross alt trives, både med kostholdet, med treningen og aller helst ellers også. Maten skal smake godt og du skal kunne kose deg. Sosiale sammenkomster skal ikke ekskluderes. Har du hørt om alle de menneskene som først ble lykkelig etter at de fikk sixpack? Nei, ikke jeg heller! Spis etter 80/20-regelen. Bra mat 80 % av tiden, mens de siste 20 % kan være diverse snacks. Når du er 90 år vil du uansett være skrukkete som alle oss andre – ikke la hele livet handle om bare en eneste ting!
 1. Vær kritisk til det du leser og hva du hører på. Bare fordi venninna eller kompisen din har gjort noe som gjør at de har fått gode resultater, betyr ikke at det passer til deg, din kropp og din hverdag. Familesituasjon, jobb, preferanser m.m kan spille en stor rolle for hva som er det mest effektive for deg.
 1. Vær realistisk og ta tiden til hjelp. Det finnes mange fallgruver. En av dem er at mange er svært urealistiske og tror at til tross for at de har vært inaktive i 25-30 år, så er drømmekroppen innen 2 måneders rekkevidde. Ikke bare blir du sabla skuffet når du ser at det tar litt lengre tid, men du gir sannsynligvis opp ved første oppoverbakke.

Vi kan oppsummere med litt nynorsk: KISS. Keep It Simple Stupid. Gjør det enkelt og få det grunnleggende på plass først.

 • Nok søvn og lavt stressnivå.
 • Et variert smakfullt kosthold med en kalorimengde tilpasset deg og dine mål.
 • Regelmessig trening og mer hverdagsaktivitet.

Så enkelt er det faktisk!

Få det grunnleggende på plass, så kommer resultatene!!