Hva er bruksområdet til Sukrin? Når passer det å bruke Sukrin gold? Det finnes i dag ekstremt mange forskjellige produkter på markedet. Brukt riktig er de geniale, men gjør du det feil går maten fort i søpla.
Hva er søtstoffer?
Søtstoffer er tilsetningsstoffer som brukes i mat og drikke for å gi søt smak. De kan også brukes i kombinasjon med sukker hvis du ønsker å bruke mindre sukker.
Søtstoffer deles inn i sukkeralkoholer og intense søtstoffer.
- Sukkeralkoholer inneholder færre kcal enn sukker og er omtrent like søte. Mye av dette kan gi fordøyelsesplager. Det beste eksemplet er tyggegummi
- Intense søtstoffer er stoffer som er opptil flere tusen ganger søtere enn sukker. Disse inneholder ikke kcal. Det beste eksemplet er lettbrus
Er søtstoffer farlige?
Jeg hører fortsatt mange som sier at søtstoffer ikke er noe bedre enn sukker, til og med at de er farligere.
Før et tilsetningsstoff godkjennes gjør EFSA - Den Europeiske myndighet for matvaretrygghet en vurdering basert på studiene som foreligger. Her vil den også en trygghetsvurdering basert på hvor mye du hypotetisk kan innta hver eneste dag, resten av livet ditt, uten at det gir noen helserisiko.
Vurderingene til EFSA skjer kontinuerlige, slik at ting kan endre seg om det skulle komme forskning som forandrer på dagens kunnskap.
Merk at selv om ikke noe er farlig, så betyr det ikke at det er bra. Det kan også faktorer som ikke inkluderes i vurderingen, eksempelvis effekten på tarmfloraen. Så det er viktig å vurdere dette opp mot farlighet og ikke noe annet.
Felles for søtstoffene
Det er mange fellesnevnere blant søtstoffene. De er kalorifrie, de påvirker ikke blodsukkeret, og har til dels overlappende bruksområder. Smaken kan variere og derfor kan det være greit å finne sine favoritter.
Selv om guiden nedenfor tar for seg Sukrin, så finnes det i dag mange tilsvarende produkter på markedet som inneholder erytritol og stevia - som disse produktene stort sett inneholder en miks av.
Sukrin
- Kalorifritt
- Inneholder erytritol
- Finnes naturlig i bl.a. pære
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Smaker metallisk i høyde mengder
- Søtningsgrad: 70 % av sukker
- Bruksområde: Strøsukker
- Min mening: Finnes i dag bedre alternativer
Sukrin+
- Kalorifritt
- Miks av erytritol og stevia
- Finnes naturlig
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Søtingsgrad: 200 % av sukker
- Bruksområde: Strøsukker, desserter, bakst
- Min mening: Smaker vesentlig bedre enn Sukrin. Et godt kjøp.
Sukrin Gold
- 8 kalorier pr 100 gram
- Inneholder erytritol, tagatose, stevia
- Finnes naturlig
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Søtningsgrad: Identisk med sukker
- Bruksområde: Strøsukker, bakst, dessert, erstatning for brunt sukker
- Min mening: Smaker godt i fornuftige mengder. Høyt fiberinnhold øker metthetsfølelsen.
Sukrin:1
- Kalorifritt
- Inneholder erytritol og stevia
- Finnes naturlig
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Søtningsgrad: Identisk med sukker
- Bruksområde: Som topping på granola, yoghurt, dessert, bakst
Sukrinmelis
- Kalorifritt
- Miks av erytritol og stevia
- Naturlig
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Søtningsgrad: 200 % av sukker
- Bruksområde: bakst, kake, dessert, glassur
- Min mening: Løser seg bedre opp enn Sukrin.
SukrinSirup
- Finnes i ulike smaker (gold, karamell, lønnesirup)
- 149 kcal / 100 gram
- 49g kostfiber / 100 gram
- Inneholder maisfiber, sorbitol, erytritol
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Bruksområde: Kan brukes både som topping, men også røres inn i grøt etc.
- Min mening: Pleier å røre det inn i havregrøten
Natreen
- Kalorifattig (1 ts = 1,6 kcal)
- Miks av maltodekstrin og aspartam
- Påvirker ikke blodsukkeret
- Bruksområde: Kan brukes både som topping på kald mat, bakst eller i te.
- Søtingsgrad: Identisk med sukker
- Min mening: Smaker ganske likt sukker.
Tagatesse
- Kalorifattig (1 ts = 5 kcal)
- Miks av tagatose, isomalt, inulin, sukralose
- Minimal påvirkning av blodsukkeret
- Bruksområde: Baking (maks 160 grader), yoghurt, frokostblanding etc.
- Søtningsgrad: 200 % av sukker
- Min mening: Veldig god smak. Inneholder også bra med fiber.
Slik bruker jeg søtstoffer i maten
Til min "berømte" havregrøt bruker jeg SukrinSirup som jeg rører inn mens grøten koker. Jeg foretrekker å bruke Sukrin gold som søtning sammen med kanel på toppen, men jeg kan også bruke ulike varianter med smak, slik som jordbærsmak.
SukrinMelis bruker jeg kun hvis jeg skal lage glassur, men da er det viktig å ikke bruke for mye. Det beste er å kombinere det med vanlig sukker.
Jeg er ingen stor tilhenger av smaken til Sukrin, så det har jeg sluttet å kjøpe.
Mitt beste tips er å finne en eller flere søtningsstoffer og kombinere dem. Er det snakk om en oppskrift som skal inneholder mye sukker kan du også eksperimentere med å halvere sukkermengden og tilsette søtstoff.