Er frukt usunt og fetende? Det spørsmålet får vi ofte. Det kontante svaret er nei.

Frukt inneholder få kcal, metter, gir deg livsviktige vitaminer og mineraler og bra med kostfiber.

Så hvorfor dukker dette spørsmålet opp?

Argumentet er at frukt inneholder sukker og fruktose.

Innholdet av fruktose er lavt. Det er ofte ikke snakk om mer enn 2-6 gram pr frukt. Altså ingenting å bekymre seg over, så fremt du ikke spiser veldig store mengder frukt. Jeg har faktisk per dags dato aldri hørt noen som overspiser frukt daglig.

Ønsker du hjelp med kosthold og trening? Sjekk ut Getinshape-pakkene våre

Hva skjer med sukkeret?

Når du spiser noe som inneholder sukker/fruktose eller andre sukkerarter, så har kroppen flere plasser den kan lagre det på. Hva som skjer avhenger av ulike faktorer, men la oss holde det så enkelt som mulig.

Når sukker lagres i kroppen, så kaller vi det for glykogen. En person på 80 kilo kan lagre cirka 500 gram glykogen.

  • Rundt 80 % av dette lagres i musklene hvis du er aktiv og trener.
  • Rundt 20 % lagres i leveren.
  • Du vil også finne små mengder sukker i blodet.

For å lagre 1 gram glykogen, så kreves det 2,7-3 gram væske. Dette er årsaken til at når du begynner med styrketrening så er det naturlig å gå opp et par kilo i vekt. Kroppen lagrer flere karbohydrater i musklene.

Karbohydratstatus hos en person
Glykogenlagre hos en voksen person på 80 kg

Frukt er ikke fetende

Så fremt du ikke overspiser, er ikke frukt fetende. Det er faktisk heller motsatt: frukt metter og inneholder få kalorier, slik at det er mer sannsynlig at det totale energiinntaket ditt går litt ned.

Artikkelen ble første gang publisert hos Fitnessbloggen og er deretter revidert 9 juni 2017.

Referanser

  1. Diet, muscle glycogen and physical performance
  2. Effects of exervise on protein and aminoacid metabolism. Med Scio Sports Exerc
  3. ACSM’s advanced exercise physiology. Charles M. Tipton, American College of Sports Medicine, Michael N Sawka, Ronald L. Terjung, Charlotte A Tate
  4. Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive, weight regain, and distortions in estimates of body composition
  5. http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=1014409
  6. S.H.A. Holt, J.C. Brand Miller, P. Petocz, and E. Farmakalidis, «A Satiety Index of Common Foods,» European Journal of Clinical Nutrition, September 1995, pages 675-690.