Du trener og spiser (ganske bra), men likevel går du ikke ned i vekt?
Du har kanskje til og med gått litt opp?
Det grunnleggende først
Vektnedgang er et resultat av kalorier inn vs. kalorier ut.
Enten spiser du for mye, beveger deg for lite - eller en miks.
Det finnes noen få medisinske unntak her - men dette gjelder for 99,% av oss.
På kort sikt kan noen andre faktorer spille inn. Væskebalansen (+/- 1-2 kg pr dag), menstruasjon, treg mage, osv. Men over tid har det ingen relevans.
Utover dette;
Hva gjør vi egentlig feil?
1. Du tror du er flinkere enn det du er
Vi er dårlige til å vurdere egen innsats når det kommer til kosthold og trening. I noen tilfeller fryktelig dårlige.
I 1992 kom det en studie på personer med fedme som mente de ikke gikk ned på 1200 kcal pr dag. Gjennom avanserte målemetoder fant forskere ut at de underrapporterte kaloriinntaket med 47 % og overrapporterte aktivitetsnivået med 51 %.
Løy de? Ikke nødvendigvis.
Kanskje gjør vi ubevisst valg som vi selv ikke er klar over. Faktum er likevel det at vi i snitt spiser mer og beveger oss mindre enn det vi tror.
Kanskje tenker du nå at "det gjelder ikke meg", men funnene er gjenskapt i mange studier. Selv på ernæringsfysiologer (!)
2. "Skjulte kalorier"
I løpet av en dag tar vi mange valg knyttet til mat. En del er ubevisste, nærmest automatiske. Så automatiske at vi ikke tenker over dem.
Vi starter kanskje dagen med en kaffe latte eller to som vi ikke inkluderer i "kaloribudsjettet". Kanskje spruter vi litt olivenolje i stekepannen når vi lager middag. Eller så kan det være at vi tar en neve nøtter mens vi lager middagen.
Alternativt småsmaker på den mens den lages. Når du først spiser tar du en større porsjon enn det du skal - egentlig litt uten å tenke over det. Dessuten er det jo sunn mat også.
Fallgruvene er mange. For ikke å snakke om helgene.
3. Helga
Dette er 40 timer som mange finner utfordrende. Helga utgjør en tredjedel av uken.
Det jeg ofte ser er at mange spiser vesentlig mer og beveger seg vesentlig mindre, sammenlignet med ukedagene.
Det ble litt mer til middag enn planlagt og det ble kanskje også litt mer godteri.
Vi lukker øynene og gir oss selv en litt filtrert sannhet, fordi det føles ikke bra å ta innover seg at 1 skål med potetgull egentlig var 2, og at det ble noen biter ekstra med sjokolade.
4. Små-snacking
Dette er en av de vanligste årsakene til at du ikke går ned i vekt.
Kanskje har du forholdt deg til den planlagte mengden du skal spise til frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Samtidig ble det spist litt mellom måltidene som ikke var planlagt. Selv om det var sunn mat, så inneholder også de kalorier.
- Kaffe latte 200 kcal.
- Skyr 100 kcal.
- 1 liten neve nøtter 100 kcal.
- 1 eple 60 kcal.
460 kcal. Sunn mat. Bra mat. Men likevel vil det føre til at du ikke går ned i vekt.
5. Du loggfører ikke
Går du ikke ned i vekt bør du begynne å loggføre alt inntak i 3-7 dager.
Her må alt med. Hvert et flak. Det holder ikke å gjøre en egenevaluering med "Jeg spiser bra". Det er ingenting feil med forbrenningen, så da handler det om å finne ut hvor skoen trykker.
Noen ser det med en gang. Andre må loggføre alt i en kort periode for å se hvor endringene må skje.
For når alt kommer til alt - vi mennesker er generelt dårlig til å vurdere hvor mye vi spiser. Også ernæringsfysiologer.