Matmonsteret vil hele tiden ha mer. Det begynner i det små, også eskalerer det. Klarer du å kjenne deg igjen i dette scenarioet? Den ene sjokoladeruten ble til to og når du først hadde tatt to, kunne du like gjerne ta tre. Plutselig var hele sjokoladeplaten borte. Hva skjedde egentlig?

Det du nettopp opplevde kalles "what the hell"-effekten. Mellom den første og andre ruten begynte du å tenke "nå som jeg først har sprukket og spist noe ulovlig, kan jeg like godt bare fortsette. Dagen er spolert uansett". Samtidig må du spørre deg selv: Nøt jeg virkelig den sjokoladen? Eller ble den bare borte uten at du fikk det med deg?

Når du først har havnet i "uføret" kan det være vanskelig å komme seg ut av det. Hodet vil ha mer. Belønningssenteret i hjernen løper løpsk. Kombinasjonen sukker, fett og helt sikkert masse andre lure sammensetninger av tilsetningsstoffer får hjernen til å sende opp et helt nyttårsfyrverkeri av dopamin. Riktignok av det kortvarige slaget.

Matmonsteret vil bare ha mer

Du kan faktisk sammenligne denne aktiveringen av belønningssenteret med det som skjer når noen blir avhengig til rusmidler. Dvs. det er ikke her snakk om en reell fysiologisk avhengighet, men noen av de samme mekanismene inntreffer (riktignok i mye lavere grad).

Når belønningssystemet stimuleres i hjernen igjen og igjen, dag etter dag, vil reseptorene for dopamin-signalet bli gradvis svakere. Dette er nøkkelen til din opplevde avhengighet. Du opplever derfor et enda større sug, og du må spise mer, eller oftere av det du craver på, for å få samme belønningseffekt.

Hvordan komme seg ut av den onde sirkelen tenker du? Avrusningsklinikk? Nei, men du må faktisk igjennom en fase hvor du må bruke viljestyrke og selvdisiplin for å komme tilbake på rett spor. Når du har spist type junk, med mye sukker, salt og fett en stund, smaker vanlig ”ren” mat kjedelig i starten. Du får ikke den smakseksplosjonen du er vant til. Men, gi det noen dager, så vil kroppen faktisk fyse mer på ”ren” mat og rene smaker enn de industrielle, oversaltede smakene du har vært vant til.

9 praktiske og effektive tips

  • Tøm skuffer, skap og fryser for sjokolade, godteri og andre ting du vet du kan komme til å overspise på. Fyll opp med gode, rene matvarer som du vet gjør deg godt, og som du liker. (Det trenger ikke være sånn for alltid, men vil være lurt i starten av en ”avvenning”..)
  • Spis nok!! Dette er utrolig viktig. Gi kroppen nok god næring, og nok kalorier i form av bra mat, tilpasset din høyde/vekt/aktivitetsnivå. Dette reduserer sjansen for cravings i veldig stor grad.
  • Ikke gjør noe som helst ulovlig i matveien. Alt handler om mengde. Det går helt fint an å kose seg med noen biter sjokolade så lenge det passer inn i kaloribudsjettet ditt. Det usunne er når det blir en hel plate i stedet for 2 biter..
  • Skulle du gå på en smell, så la det bli med det. Ikke straff deg selv med timevis med cardio, fasting eller ”supersunn” , type torsk og brokkoli neste dag for å kompensere. Det er faktisk den raskeste veien til en ny overspising.. Start heller med å planlegge neste dag. Handle inn gode sunne matvarer du kan spise deg passe mett på, og planlegg måltid for måltid hva du skal spise de neste dagene.
  • Ha alltid et sunt, lettvint måltid tilgjengelig. Ha en pose mandler, Beef Jerky, en bra proteinbar, frukt e.l liggende i veska/bagen. Når du suget kommer, så ty til det i stedet for bollen og sjokoladen på 7/11..
  • Når er du tilbøyelig til å overspise? Mange får ofte cravings på kvelden, og da kan det være lurt å ”spare opp” litt kalorier til siste måltidet. Det er det totale kcal-inntaket over en dag/uke osv som er avgjørende, ikke hva du spiser i et enkelt måltid. Så ikke vær redd for å spise et stort siste måltid. Det er mye bedre å spise seg god og passe mett på hjemmelagde pannekaker, enn å spise en museporsjon, og deretter gå rundt i skuffer å skap på sjokoladejakt..
  • Finn ut hva som trigger deg til å overspise. Stress, selvmedlidenhet/trøst? Lite søvn? Gjør noe med disse faktorene!
  • Utdann deg selv. Hva er gode valg på butikken? Lær deg å komponere bra sammensatte, næringsrike måltid på 1-2-3. De aller fleste har en dagligvarebutikk i umiddelbar nærhet (ikke bare 7/11 eller den lokale fast food sjappa..) Gå inn i butikken, og ta med deg for eksempel en pakke speltlomper, kalkunpålegg, og en pakke med lettost i skiver, eller en boks kesam/cottage cheese, 1 banan og litt nøtter, du ser tegninga? Disse alternativene vil for det første gi kroppen din god næring og stabilt blodsukker, og for det andre sparer du penger kontra fast food eller kiosk-alternativene.
  • Ta ansvar for deg selv og den situasjonen du befinner deg i. Du er voksen å bestemmer selv. Om du vet at du har vanskelig for å begrense deg med for eksempel søtsaker, så bør du kanskje tenke seg om to ganger, selv om alle rundt deg sier; ”Men det må jo være lov å kose seg litt..” Lag en plan, og hold deg til den, uavhengig av gode/dårlige råd fra andre..

Kjepphesten

Finn et kosthold som du trives med og kan følge over tid. Spiser du bra i 80-90 prosent av tiden er det rom for både sjokolade og annen kos. Men faktum er at om du spiser bra 80-90 prosent av tiden, så vil behovet for sånn kos bli mindre og mindre. Kroppen får alle de næringsstoffene den trenger gjennom dagen, og dermed vil du ikke fyse på så mye annet.

Også en ting til: Planlegging. Et helt alminnelig ord, et verb: Å planlegge. Merk deg det. Planlegger du kostholdet, alt fra innkjøp, tilberedning, og når du spiser har du klart det. Så vær sterk, sett deg mål, og bestem deg for å lykkes med å skape en god og varig endring, og du.

”SUCCESS TASTES BETTER THEN CHOCOLATE